Αν θέλετε με μια γουλιά κρασί να βρεθείτε στα Δωδεκάνησα και να νιώσετε το καλοκαιρινό δροσερό μελτέμι, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε το Λειψοί Αγέρικο Λευκός Ξηρός, το οποίο προέρχεται από τη λευκή οινοποίηση της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Φωκιανό και τις "κλασσικές" νησιωτικές Ασύρτικο και Αθήρι. Ένας μοναδικός συνδυασμός των εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών και του ορυκτώδους χαρακτήρα της νησιωτικής αμπελουργίας, σε ένα κρασί με ισορροπία στο στόμα, με όγκο και ευχάριστη επίγευση. Απολαύστε το με ψάρια, θαλασσινά, πικάντικα τυριά και πιάτα της Μεσογειακής διατροφής.
Το Λειψοί Ακταίον Ερυθρός Ξηρός προέρχεται από τη συνοινοποίηση της Αιγαιοπελαγίτικης Μανδηλαριάς με το κοσμοπολίτικο Syrah που προσαρμόστηκαν άψογα στον αμπελώνα των Λειψών και το πάντρεμα τους προσφέρει ένα ιδιαίτερο κρασί. Μετά την οινοποίηση ακολούθησε δωδεκάμηνη παλαίωση σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Στην μύτη ξεδιπλώνονται συμπυκνωμένα αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους, βατόμουρα και μύρτιλλα με νότες βανίλιας και πιπεριού. Το κρασί αυτό είναι δυνατό στο στόμα, με πλόυσιες τανίνες και μακρά επίγευση. Συνδυάζεται με πολλά πιάτα, όπως κρεατικά στη σχάρα ή κοκκινιστά, κίτρινα τυριά, λιπαρά ψάρια όπως η τούνα και η παλαμίδα. Σερβίρεται δροσερό στους 16-18C.
Το Λειψοί Ανθόνερο Ροζέ Ξηρό είναι η ροζέ ετικέτα του οινοποιείου. Το Ανθόνερo προέρχεται από την οινοποίηση της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Φωκιανό. Στη μύτη ξεδιπλώνονται πολύπλοκα αρώματα όπως βιολέτα, φρούτα του πάθους και γκουάβα. Στο στόμα ξεχωρίζει για την ευχάριστη γεύση και επίγευση, την ισορροπία και φυσικά τη μοναδικότητα του. Απολαύστε το με κοτσομούρες στο τηγάνι, κολοχτύπα στη σχάρα, ζυμαρικά με γαρίδες αλλά και μια μεγάλη γκάμα συνταγών της μεσογειακής κουζίνας και ασφαλώς πίτσα.
Το Φωκιανό καλλιεργείται στους Λειψούς για την παραγωγή γλυκού κρασιού εδώ και γενιές. Το Λειψοί Αποσπερίτης Ερυθρός Γλυκός, παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο από ώριμα σταφύλια, τα οποία κόβονται και αφήνονται να ξηρανθούν στον ήλιο για μερικές ημέρες, μέχρι να αποκτήσουν πλούσια γεύση και χρώμα. Μετά από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ένα ξεχωριστό κρασί με αρώματα από μέλι, γλυκό σταφύλι και αποξηραμένα φρούτα. Είναι γεμάτο στο στόμα, με άριστα ισορροπημένη οξύτητα και μακρύ τελείωμα. Τέλειος συνοδός για σιροπιαστά γλυκά όπως ο μπακλαβάς και το καταίφι, μελομακάρονα, φρούτα και γλυκά με σοκολάτα.