Αυτή είναι μια κλασική Rioja Reserva, που δείχνει την εξαιρετική τυπικότητα του σταφυλιού Tempranillo της Rioja Alavesa καθώς και την όμορφη πολυπλοκότητα που αποκτήθηκε κατά την παραδοσιακή παλαίωση σε μικρά barriques για 24 μήνες. Φωτεινό, μεσαίο ρουμπινί χρώμα με ανταύγειες grenache. Στη μύτη, ένας πυρήνας από άγρια μούρα ενώνονται με πικάντικες νότες καπνού, κέδρου και βανίλιας από την παλαίωση του βαρελιού. Μεταξένιο στον ουρανίσκο, που δείχνει φρεσκάδα, πολυπλοκότητα και μακρύ φινίρισμα, που υποστηρίζεται από λεπτές, τανίνες. Αυτό είναι ένα κομψό, γαστρονομικό κρασί που ενισχύει το υπέροχο φαγητό χωρίς να το υπερκαλύπτει. Συνοδέψτε ψητό κρέας, αρνάκι, χοιρινό, πουλερικά και συνταγές με μανιτάρια.
Ο χειρωνακτικός τρύγος προσθέτει στην πολυπλοκότητα και την προσωπικότητα του αμπελώνα Cofrades. Το είδος και η διάρκεια παλαίωσης είναι διαφορετική για κάθε σοδειά, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανοξείδωτων και τσιμεντένιων δεξαμενών και παραμονή σε μικρά και μεγάλα δρύινα βαρέλια. Το Cofrades είναι ένα από τα αμπελοτεμάχια στο χωριό Leza. Φυτεμένο το 1945 με ένα υπέροχο ποικιλιακό και κλωνικό μείγμα, είναι κυρίως Tempranillo, με συν-φυτεύσεις Viura, Malvasia Riojana, Jaen, Mencia, Benedicto, Morate, Garnacha και Graciano. Όλες οι ποικιλίες τρυγούνται ταυτόχρονα και οινοποιούνται μαζί για να διατηρηθεί η προσωπικότητα του Cofrades. Μαύρα κεράσια, βατόμουρα, βότανα και μπαχαρικά με νότες ορυκτότητας. Το σώμα του μέτριο, όπως και η οξύτητα του. Συνοδέψτε κυνήγι, πικάντικα αλλαντικά και συνταγές με αρνί και χοιρινό.
Ο αμπελώνας Galtzada στο χωριό Lanciego φυτεύτηκε το 1952 . Με διαφορετικούς κλώνους Garnacha. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά. Έπειτα τα σταφύλια ζυμώνονταν σε δύο μικρά, ανοιχτά ξύλινα δοχεία. Η εκχύλιση είναι ελαφριά χωρίς υπερβολική εξαγωγή χρώματος. Στη συνέχεια, το κρασί παλαιώνει σε αυστριακό δρύινο βαρέλι 1.500 λίτρων για 9 μήνες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η έκφραση του αμπελώνα. Στόχος είναι η κατανόηση και ο σεβασμός της έκφρασης αυτού του μοναδικού αμπελώνα, χωρίς υπερβολική χρήση νέας βελανιδιάς ή οξειδωτικής παλαίωσης. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νότες βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα με την επίσης μέτρια οξύτητα που το κάνει ένα ισορροπημένο κρασί που θα συνοδεύσει υπέροχα τσορίθο, αρνάκι, ψητά της κατσαρόλας και κυνήγι.
Η Laguardia είναι ίσως το πιο γοητευτικό από τα χωριά της περιοχής. Τα αμπελοτεμάχια είναι ψηλά, κατά μέσο όρο 440m υψόμετρο, αλλά με μεγαλύτερη έκθεση στην κοιλάδα του Έβρου. Η ωρίμανση τείνει να είναι η πιο πρώιμη μεταξύ των χωριών και τα κρασιά είναι πιο κομψά και αρωματικά. Η Laguardia είναι επίσης το πιο προσιτό και γαστρονομικό κρασί, λόγω των ελαφρύτερων, βελούδινων τανινών και του χυμώδους και ζουμερού ουρανίσκου. Το αρωματικό προφίλ είναι πάντα υψηλό, λεπτό και λουλουδάτο, θυμίζει άγριες φράουλες και βιολέτες. Υπέροχο κρασί για να συνοδέψετε αλλαντικά όπως το τσορίθο, ψητά κρεατικά, χοιρινό και αρνί. Η Jancis Robinson το βαθμολόγησε με το υπέροχο 17/20.
Νόστιμο λευκό κρασί από σταφύλια Viura σε υψόμετρο 420-600m και αμπελώνα με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη. Κάθε εσοδεία ζυμώνει και ωριμάζει διαφορετικά. Συνδυάζονται ανοξείδωτες και τσιμεντένιες δεξαμενές, μεγαλύτερα και μικρότερα δρύινα βαρέλια. Λεπτή αλλά συναρπαστική μύτη που ανοίγει στο ποτήρι, με τα πυρηνόκαρπα φρούτα, τα βότανα και τα λευκά λουλούδια να είναι ευδιάκριτα. Ζουμερό και αναζωογονητικό στον ουρανίσκο, με πραγματική ισορροπία και μήκος. Διαθέτει νόστιμο, αλμυρό και ορυκτό τελείωμα. Η ποιότητα των φρούτων ξεχωρίζει, δείχνοντας πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα μείγμα Viura παλαιάς αμπέλου χωρίς να καλύπτεται από την έντονη χρήση δρυός. Ένα σοβαρό, απολαυστικά λεπτό, ξηρό λευκό κρασί. Απολαύστε το με σαλάτες, γαρίδες, ψητά ή τηγανητά καλαμάρια, ψάρια ψημένα στη σχάρα και λευκά τυριά όπως η φέτα.
Δημιουργήθηκε για να συνεισφέρει σε μια νέα γενιά κρασιών στη Rioja. Παράγεται από υψηλής ποιότητας, χαμηλής απόδοσης, μικρά, παλιά αμπελοτεμάχια σε πλαγιές λόφων (parcelas). Σοβαρό, ελαφρύ, δρύινο κρασί, εμφανίζει αγνά και πρωταρχικά αρώματα σκούρων και μαύρων μούρων με μια νότα βιολέτας και γαρύφαλλου. Σώμα μεσαίο με αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα και συγκέντρωση. Η ποιότητα του καρπού λάμπει, επιδεικνύοντας τον τυπικό χαρακτήρα του ψυχρότερου κλίματος Rioja Alavesa, χωρίς να καλύπτεται από υπερβολική γήρανση δρυός. Το έντονο φρούτο εξισορροπείται όμορφα από τη φρέσκια οξύτητα, τις λαξευμένες, αλμυρές τανίνες και το μακρύ μεταλλικό τελείωμα. Συνοδέψτε τάπας, τσορίθο, χοιρινό, αρνί και πιάτα με ντοματένιες σάλτσες όπως τα λαζάνια και οι πίτσες.